mihail coculescuIn 25 martie 2016, a plecat catre cer Mihail Coculescu, Profesor de Endocrinologie, Membru Corespondent al Academiei Romane si Vicepresedinte al Academiei de Stiinte Medicale.

Personalitate marcanta a scolii romanesti de endocrinologie, elev al Academicianului Stefan Milcu, profesorul Mihail Coculescu a stiut sa adune in jurul sau, cu o energie mentala si entuziasm inegalabil, generatii succesive de discipoli, a creeat punti multiple de colaborare internationala si a depasit limitele sistemelor, fiind permanent in slujba principiilor academice.

Sef de promotie al Facultatii de Medicina din Bucuresti in 1966, membru al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie si al Asociatiei Americane de Endocrinologie clinica, profesorul Mihail Coculescu a fost permanent printre promotorii Endocrinologiei Romanesti in plan international.

Ca Profesor, ca mentor, era un spirit riguros, cu respect pentru adevarul stiintific, devotament si compasiune pentru bolnavi, exigenta pentru formarea profesionala a studentilor si tinerilor medici. Ne dovedea cu fiecare prilej ca performanta sta in grija pentru detalii, in perseverenta si entuziasm. Ca Prorector cu relatiile internationale in Universitatea Carol Davila (2000-2008), a dezvoltat proiecte ample de colaborare academica in perioada in care Romania inca nu era in Uniunea Europeana. Ca director la Centrul de Perfectionare (2005-2006), a pus la punct programele de dezvoltare profesionala care au sincronizat medicina Romaneasca cu celelalte natiuni Europene.

Ca medic, a cautat sa ajute, sa vindece, sa aline suferinta. Dincolo de rafinamentul medicinei moderne, avea arta cuvintelor care alina, care conving si leaga pacientul de doctorul sau, daruind incredere si speranta.

Ca presedinte fondator al Societatii Romane de Psihoneuroendocrinologie, a reusit sa adune specialisti din domenii de granita, sa puna in practica idei indraznete, sa le dea forma si sa le plaseze in eternitate, prin publicatii in cele mai prestigioase reviste. A condus Societatea Romana de Endocrinologie, devenind ulterior presedintele ei de onoare. A organizat in Romania numeroase manifestari stiintifice de anvergura, impreuna cu asociatii internationale de endocrinologie.

A infiintat grupul Roman afiliat Asociatiei Americane de Endocrinologie clinica, a reprezentat Romania la UEMS pentru endocrinologie, a condus in repetate randuri comisia de specialitate a ministerului sanatatii, punand la punct in anul 2010 ghidurile recomandate oficial pentru patologia endocrina in Romania, adaptate conditiilor specifice nationale.

A readus in plan international revista Acta Endocrinologica, ca forum de exprimare stiintifica al Societatii Romane de Endocrinologie, s-a ingrijit de acest copil sa creasca si sa fie bine vazut in lume, sa circule si sa se dezvolte. Grija fata de revista a fost permanenta, in cel mai mic detaliu, pana in ultimele clipe ale constientei sale.

Dincolo de aceste realizari importante, se cuvine sa amintim despre oamenii pe care i-a format, aflati azi in tara sau in diaspora. Nu exista centru universitar in Romania care sa nu poarte, prin endocrinologia academica, amprenta profesorului Coculescu prin formarea profesionala a membrilor corpului universitar. Pornind pe un drum frumos si cateodata greu, discipolii sai au invatat principiile si disciplina profesiei; i-a determinat mereu sa priveasca dincolo de nori. Deceniile au trecut ca intr-o clipa; ne amintim adesea inceputurile, apoi etapele devenirii noastre, cei care am trecut prin momente de cumpana profesionala, depasite prin rigoarea si puterea de munca a Profesorului. A reusit sa transmita tuturor elevilor sai aceste norme academice, care au permis formarea unor specialisti de inalta performanta. Ne-a aratat flacara cunoasterii, ne-a daruit lumina si caldura, speranta, apoi certitudinea de a fi vazuti international.

Obisnuit sa lucreze la extrem, a fost surprins de mai multi factori care l-au doborat, dupa o lupta indelungata. A cazut o stea in plina stralucire!

In tot ceea ce suntem profesional, Profesorul este alaturi de noi, si exista prin existenta noastra. Iar noi prin tot ceea ce facem, ii continuam existenta.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace !