mihail coculescuIn 25 martie 2016, a plecat catre cer Mihail Coculescu, Profesor de Endocrinologie, Membru Corespondent al Academiei Romane si Vicepresedinte al Academiei de Stiinte Medicale.

Personalitate marcanta a scolii romanesti de endocrinologie, elev al Academicianului Stefan Milcu, profesorul Mihail Coculescu a stiut sa adune in jurul sau, cu o energie mentala si entuziasm inegalabil, generatii succesive de discipoli, a creeat punti multiple de colaborare internationala si a depasit limitele sistemelor, fiind permanent in slujba principiilor academice.

Bursa pentru Neuroendocrinologie „Grigore Coculescu" oferită de comitetul director al Societăţii Române de PsihoneuroEndocrinologie

La iniţiativa preşedintelui fondator, în memoria savantului Grigore Coculescu, distins agrobiolog roman, primul comitet director RPNES a constituit o bursă în neuroendocrinologie pentru tineri, din fonduri obţinute prin sponsorizare.

Bursa permite unui student la medicină sau unui medic absolvent tânăr, care a dovedit o activitate performantă să lucreze timp de minimum 6 săptămâni într-un departament de neuroendocrinologie din Marea Britanie sau SUA. Bursierul trebuie să fie de acord să lucreze în cooperare cu grupul roman de neuroendocrinologie pe o tematică în desfăşurare sau pe o tematică de cercetare nouă, acceptată de partea română. Rezultatele vor fi comunicate la simpozionul naţional RPNES din anul următor.

Comitetul director RPNES numeşte anual o comisie de selecţie.

Criteriile pentru acordarea bursei sunt următoarele:

· Calitatea de student român la medicină sau medic român cu vârsta sub 30 ani;

· Cererea candidatului cu motivaţia personală şi acordul de cooperare;

· Curriculum vitae, evidenţiind performantele profesionale;

· Lista de lucrări (cu fotocopiile publicaţiilor);

· Recomandare din partea unui membru RPNES (fondator, titular sau corespondent) care a lucrat cu candidatul minimum trei săptămâni.

Bursa pentru neuroendocrinologie „Grigore Coculescu" se acordă anual.

Laureaţii bursei Grigore Coculescu până în prezent au fost:

În 1996 studenta Ruxandra Ciobanu, Facultatea de Medicină, UMF "Carol Davila", Bucureşti Sponsorul principal a fost grupul ANA.

În 1997 şi 1999 dr. Adriana Ioachimescu, preparator universitar, Clinica de Endocrinologie II, UMF "Carol Davila", Bucureşti, la Universitatea Bristol (1999) şi St. Vincent Center, Billings, USA (Dr. William Kohler). Sponsorii au fost grupul ANA şi UNICOMP.

În 1998, dr. Mona Dumbravă, doctorand, Clinica de Endocrinologie II, UMF "Carol Davila", Bucuresti, la Universitatea Oxford, Marea Britanie. Sponsorii au fost grupul ANA şi UNICOMP.

În 2000 – dr. Şerban Radian, doctorand, Clinica de Endocrinologie II, UMF "Carol Davila", Bucureşti, la Universitatea Oxford, Marea Britanie. Sponsorii au fost grupul ANA şi UNICOMP.

In 2001 – Stud. Dan Niculescu, anul V, Facultatea de Medicina, „UMF Carol Davila" la Sleep Research Center, Biologic, Chicago, USA. Sponsorii au fost NIMED GmbH, si Fundatia ANA.

In 2002 – dr. Carmen Rasanu, doctorand, Clinica de Endocrinologie, UMF „C. Davila", Bucuresti, la Sleep Research Center, Tampa, Fl, USA. Sponsorii au fost RPNES, Baneasa SA si Fundatia ANA.

In 2003 – dr. Radu Braga, preparator universitar, Fiziologie, UMF „C. Davila", Bucuresti, la University of Newcastle upon Tyne, School of Neurology, Neurobiology and Psychiatry – Department of Neuroscience, prof. Colin Ingram.

In 2004 - dr. Raluca Trifanescu, doctorand, Clinica de Endocrinologie, UMF „C. Davila", Bucuresti, la Clinica de Endocrinologie Oxford, Marea Britanie

In 2005 - Dr. Dan Niculescu, doctorand, Universitatea Newcastle upon Tyne, Marea Britanie; sponsor Fundatia ANA

In 2006 - stud.Ruxandra Tanasescu anul V, Facultatea de Medicina, UMF Carol Davila, la Universitatea Ludwig Maximilian, Clinica de Medicina Interna, Munchen 18, Germania; sponsor Fundatia ANA

In 2007 - Dr. Ileana Botusan, doctorand, Clinica de Endocrinologie, UMF Carol Davila, la Dpt. Medicina Moleculara si Chirurgie, Institutul Karolinska, Stockholm, Suedie; sponsori Baneasa SA si Fundatia ANA

In 2008 si 2009 - Dr. Cristina Stancu, doctorand, rezident endocrinologie, la Dept. Physiology, Human Anatomy and Genetics - Prof. John Morris, University of Oxford, Marea Britanie; sponsor Baneasa SA

In 2010 - Dr. Andreea Serban, rezident endocrinologie la Universitatea Milano, Prof. Paolol Beck-Peccoz; sponsor Baneasa SA
tab-stops:14.2pt'>

Aşteptăm propunerile Dumneavoastră în fiecare an cu o lună înaintea adunării generale RPNES.

Comitetul Director RPNES

Primul principiu în viață: să nu te dai bătut în fața oamenilor sau a întâmplărilor

Marie Curie

Alegerea mea ca preşedinte al Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie (RPNES), cu ocazia Simpozionului Naţional de la București, din Noiembrie 2022, reprezintă o onoare, dar în acelaşi timp şi o obligaţie deosebită.

La cristalizarea ideii de fondare a RPNES, precum şi la evoluţia ei ulterioară, a contribuit într-un mod hotărâtor Profesorul Mihail Coculescu, unul dintre elevii Academicianului Ştefan Marius Milcu, ctitorul şcolii române moderne de endocrinologie. Personalitate marcantă a școlii române de endocrinologie, Profesorul Mihail Coculescu a știut să adune în jurul său, cu energie mentală și entuziasm inegalabile, generații succesive de discipoli, a creat punți multiple de colaborare internațională și a depășit limitele sistemelor, fiind permanent în slujba principiilor academice.

Încă de la înființarea ei, societatea și-a dorit să reunească medici și cercetători din domenii medicale diferite: endocrinologi, neurologi și psihiatri. Însemnate contribuţii la dezvoltarea societăţii noastre au avut academicienii Ion Hăulică, Constantin Bălăceanu Stolnici, Ion Baciu, Leon Dănăilă și Valeriu Neştianu.

RPNES face parte, din anul 1992, din International Society of Endocrinology (ISE) şi este afiliată la European Society of Endocrinology; câţiva membri ai societăţii noastre sunt şi membri în International Society of Psychoneuroendocrinology şi International Brain Research Organization.

Principalele obiective ale societăţii noastre sunt:
• încurajarea studiilor privind relaţia directă dintre hormon şi celula nervoasă precum şi expresia lor comportamentală;
• promovarea contribuţiilor ştiinţifice româneşti în afara ţării;
• integrarea în consorțiile de cercetare internaționale;
• consolidarea prestigiului psihoneuroendocrinologiei româneşti pe plan internaţional;
• atragerea de fonduri materiale pentru sprijinirea celor mai valoroşi studenţi interesaţi de activitatea ştiinţifică, dar şi a tinerilor medici şi cercetători pentru a lucra în laboratoare de cercetare din străinătate (începând din anul 1996, Comitetul Director al RPNES acordă anual „Bursa pentru neuroendocrinologie Coculescu‟ unui student sau tânăr absolvent de medicină pentru a studia timp de şase săptămâni într-un departament de neuroendocrinologie din Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii).

Nu în ultimul rând, societatea noastră militează pentru coeziunea medicilor şi a oamenilor de ştiinţă de origine română, indiferent de ţara în care trăiesc.

Alături de ceilalți membri ai Comitetului Director, sunt dornică să continuăm împreună munca excelentă a predecesorilor noștri în promovarea excelenței în știință, cercetare și educație.

Comitetul Director
Presedinte
Prof. Dr. Mihaela Vlad

STATUTUL SOCIETATII ROMANE DE PSIHONEUROENDOCRINOLOGIE

I Nume si scop

1. Numele nostru este Societatea Romana de Psihoneuroendocrinologie (RPNES).

2. Scopul societatii este de a promova dezvoltarea cercetarii, a învatamantului si a asistentei medicale în domeniul de interferenta al endocrinologiei, psihiatriei si neurologiei (cercetari fundamentale si practica clinica) si de a aprofunda si face cunoscute cunostiintele de morfofiziologie, fiziopatologie, morfopatologie a diagnosticului clinic si de laborator, ca si terapeuticii psihoneuroendocrine.

3. Sediul societatii RPNES este la locul de munca al presedintelui de onoare, în prezent în Bucuresti, B-dul Aviatorilor 36, cod 71279.

II. Membrii

1. Apartenenta la RPNES consta în calitatea de membru titular, membru asociat, membru afiliat, membru corespondent si membru de onoare.

2. Apartenenta ca membru titular este conferita acelora care prin prezenta si activitate demonstreaza interes pentru cercetarea clinica sau experimentala, învatamantul medical sau asistenta medicala si sociala în domeniul psihoneuroendocrinologiei (endocrinologie clinica si experimentala, neurologie clinica si experimentala, psihiatrie, psihologie, anatomie, fiziologie, fiziopatologie, farmacologie, morfopatololgie, biochimie, biofizica, biologie moleculara) si a caror resedinta sau loc de munca este in Romania.

3. Calitatea de membru asociat se confera celor care au adus servicii RPNES si a caror activitate nu se implica în domeniul de cercetare de Psihoneuroendocrinologie. Propunerile pentru acestia sunt facute de cel putin doi membrii si supusa aprobarii majoritatii de doua treimi a membrilor prezenti la întalnire;

4. Membrul afiliat va fi recomandat de un membru RPNES din randul studentilor si a tinerilor medici absolventi care probeaza un interes în Psihoneuroendocrinologie. Studentii vor plati cotizatia la 1/4 si pot deveni membrii titulari dupa absolvire,daca cer aceasta.

5. Membrii corespondenti sunt cei care prin asezarea geografica, nu pot fi membrii plini sau asociati. De asemenea, aceasta calitate va fi atribuita dupa aceeasi procedura ca pentru un membru titular.

6. Calitatea de membru de onoare se confera persoanelor de mare distinctie ce au adus servicii exceptionale în domeniu, ei fiind propusi de membrii RPNES si votati cu majoritatea absoluta a membrilor RPNES. Numarul lor va fi limitat.

7. Calitatea de Membru RPNES din toate categoriile cu exceptia calitatii de Membru de Onoare se pierde daca persoana respectiva nu participa la nici una din manifestarile Societatii Romane de Psihoneuroendocrinologie timp de patru ani, nu îsi plateste cotizatia în acest timp si nu poarta nici o corespondenta justificativa pentru aceasta cu unul din membrii comitetului director ales pe perioada respectiva.

III Conducerea Societatii

1. Conducerea RPNES este formata dintr-un Colegiu director care cuprinde un Presedinte de onoare, un Presedintele ales, un Secretar si membrii.

2. Presedintele este ales prin vot secret, pentru o perioada de 4 ani. El este ales cu 1 an înaintea terminarii mandatului presedintelui în exercitiu.

3. Durata mandatului pentru presedinte si secretar este de 4 ani fiecare, putand fi ales cel mult 2 mandate consecutive, iar durata unui mandat pentru vicepresedinti este de 2 ani fiecare putand functiona cel mult 2 mandate consecutive.Trezorierul nu poate fi ales si reales decat trei mandate consecutive.

4. Lista propunerilor este trimisa membrilor înaintea întalnirii în care vor avea loc alegerile.

IV Intalniri si activitati

1 Adunarile generale RPNES au loc anual. Data si locul vor fi propuse si aprobate de membrii cu un an înainte, pentru a facilita organizarea acesteia. Orice schimbare se va comunica din timp tuturor membrilor. Instructiunile de trimitere a unui rezumat cat si publicarea acestora si a celor mai valoroase lucrari vor fi fixate la întalnirile RPNES.

2. Membri RPNES desfasoara activitatea de cercetare si asistenta medicala de psihoneuroendocrinologie la locul lor de munca (fie în întreprinderi de stat, fie întreprinderi medicale sau universitare private).

Datorita prioritatii acestor probleme în Romania, se constituie grupe de lucru, cu obiective de cercetare, de învatamant si de asistenta, cum sunt:

Psihoneuroendocrinologia handicapatului,

Psihoneuroendocrinologia vietii sexuale, fertilitatii si infertilitatii.

Psihoneuroendocrinologia stresului si terapiei anti-stress.

Intalnirile anuale ordinare ale membrilor RPNES au loc cu ocazia unor simpozioane stiintifice.

V. Taxe si surse de finantare

1. Taxa de membru se va plati anual si va fi decisa de catre Colegiul director al RPNES.

Taxa de membru este o sursa de finantare a Societatii si va include taxa pentru întalnirea anuala RPNES.

Membrii corespondenti vor plati taxa în valuta.

Oricare membru RPNES care lucreaza sau studiaza în strainatate avand o sursa de venit (salariu sau bursa) timp de peste trei luni pe an îsi va plati taxa de membru în valuta în anul respectiv.

2. La constituire, RPNES dispune de 3500 lei rezultati din cotizatia membrilor fondatori, depusi pe un carnet CEC pe numele Coculescu Mihail, care atesta în scris ca acest fond este la dispozitia exclusiva a Societatii Romane de Psihoneuroendocrinologie.

3. RPNES are autonomie financiara si valutara.

4. Societatea Romana de Psihoneuroendocrinologie este o societate stiintifica necomerciala si fara profit. Daca din activitatea de asistenta medicala, de cercetare stiintifica sau de invatamant a grupurilor de lucru ale RPNES sau a membrilor individuali va rezulta un profit, acesta va fi al persoanelor care lucreaza si care îl vor încasa dupa achitarea individuala a obligatiilor fata de stat, conform legilor în vigoare, aflate la locul de munca al persoanelor implicate.

5.Societatea RPNES poate primi donatii si sponsorizari ca o a doua sursa de finantare.


VI. Afilieri

1. Societatea noastra este afiliata la Asociatia Medicilor din Romania, la ISE (International Society of Endocrinology) si la EFES (European Federation of Endocrine Societies), societati fata de care îsi pastreaza autonomia juridica si financiara.

2. Societatea Romana de Psihoneuroendocrinologie poate avea sucursale in localitati din Romania unde exista membri ai Societatii. Modificarile statutului au fost supuse la vot si aprobate cu 292 voturi pentru şi trei abţineri

VII Amendamente

Punctele acestui statut pot fi amendate numai prin votul a doua treimi din membrii la întalnirile RPNES sau prin balot postal.

Nota: Ultimele amendamente ale statutului respectiv II.7, III..3, V.1,5 au fost votate de Adunarea Generala din 24 Iunie 1994, adunare RPNES care a avut loc în Aula Academiei Romane sub presedentia Prof. Dr. Mihail Coculescu în prezenta a 198 membrii care au votat amendamentele în unanimitate.

COMITETUL DIRECTOR

PREŞEDINTE EXECUTIV

Profesor Dr. Mihaela Vlad, MD, DSc
UMF „Victor Babes”, Timisoara
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

PREŞEDINTE ANTERIOR

Profesor Dr. Corin Badiu, MD, DSc
UMF „Carol Davila”, Bucuresti
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

PRIM VICE-PREŞEDINTE

Dr. Monica Livia Gheorghiu, MD, PhD
Conferentiar Endocrinologie, UMF "Carol Davila" Bucureşti
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

VICEPRESEDINTI

Profesor Dana Craiu, MD, PhD
Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Profesor Cristina Preda, MD, Dr Habil
Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iaşi
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Profesor Liana Dehelean, MD, Dr Habil
Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

CP II Mariana Purice, PhD
Institutul Național de Endocrinologie “C. I. Parhon”, București
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

SECRETAR – TREZORIER
Ioana Golu, MD, Ph.D.
Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara
email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Sus